Geenitesti auttaa ymmärtämään yksilölliset tarpeet

Tein noin vuosi sitten Nordic Genexillä geenitestin. Siitä oli hyvä tarjous Saluksen opiskelijoille ja monet meistä tarttuivat tilaisuuteen, jotkut testauttivat myös lapsensa, sillä onhan se parasta tietää lastensa kehon erityistarpeet jo mahdollisimman aikaisin. Pääsimme myös osallistumaan testiin liittyvään kahden päivän koulutukseen.

”Eikö se ole pelottavaa saada tietää, että kantaa jotain riskigeeniä. Parempi kun ei tiedä, voi elää huoleti”.  ”Tieto lisää tuskaa”. Näinkin voi joku ajatella, ajattelemattaan. 😉 Mutta…

Nykyisin ymmärretään, että geenejä voi säädellä elintavoillaan, ja siksi tieto siitä, että kantaa jotakin riskigeeniä ei olekaan enää pelottavaa vaan hyvinkin hyödyllistä. Geenitestin tarkoitus on osuvasti  summattu Nordic Genexin sivuilla ”Haluamme auttaa kokonaisvaltaisen testauksen ja tieteen avulla ihmisiä tekemään nopeampia ja parempia päätöksiä siitä, minkälaisilla yksilöllisillä elämäntavoilla ja ravinnolla voi parhaiten tukea hyvinvointia sekä ennaltaehkäistä sairauksia.” Kannattaa lukea lisää Nordic Genexin sivuilta.

Koska en ole alan asiantuntija, tarkoitukseni on tässä jutussani kertoa vain siitä, mitä hyötyä itse sain testistä. Näin voit ehkä lukijana päätellä, olisiko testi myös sinulle hyödyllinen.

Tein pelkästään perustestin ilman lisäosia. Tämä testi oli nimeltään DNA Terveys ja Hormonit. Tilasin testin s-postilla. Sain testilaatikon kotiin postissa. Testi otetaan sylkeä purkkiin valuttamalla. Näytteen oton jälkeen lähetin näytteen samassa laatikossa postitse. Kun tulokset olivat valmiit, sain tekstiviestillä ilmoituksen, mistä tulosraportin saa ladattua.

Raportti on laadittu niin, että sen pystyy tulkitsemaan täysin itsenäisesti ilman asiantuntija-apua. Tämän perustestin tulokset on jaettu viiteen osaan: A Kehon hyvinvointi, B Aineenvaihdunta, C Tuki- ja liikuntaelimet, D Ravintotekijät ja E Hormoniaineenvaihdunta.

Raportissa on käytetty liikennevalokoodausta. Punainen väri tarkoittaa sitä, että siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Keltainen tarkoittaa, että asia vaatii jonkin verran huomiota. Vihreä tarkoittaa sitä, että geenivariaatiolla on positiivinen tai suojaava vaikutus.

Eli tällaista tärkeää tietoa itse sain tietää. Eli olen noukkinut esimerkiksi vain keltaisella ja punaisella olevat geenivariaatiot, sillä niihin minun tulee kohdistaa huomioni:

A KEHON HYVINVOINTI

Metylaatio 

Jos termi ei ole tuttu ja englanti luistaa, lue tästä otsikon ’Methylation and Disease’ alta ja saat hyvän tietopohjan siihen, mihin kaikkiin metylaation toiminta vaikuttaa: ADHD, vanheneminen, allergiat, autismi, syöpä, solujen korjausmekanismit, myrkyn poisto, energian tuotanto, epigenetiikka…

MTHFR-677, keltaisella, eli metyleenitetrahydrofolaattireduktaasientsyymin toiminta on 70% optimaalisesta.

FUT2 geeni punaisella, eli B12 vitamiini imeytyy huonosti.

MTRR keltaisella tarkoittaa sitä, että geenivariaatiollani on tutkimusten mukaan hieman suurempi riski sydämen toiminnan ja verenkierron häiriöihin varsinkin, jos B12 ja folaattitasot ovat alhaiset.

Eli mitä sitten voi tehdä?

– Pitää erityistä huolta, että B-vitamiinipitoisia ja folaattia sisältäviä ruokia on runsaasti. Erityistä huomiota vaatii B12 vitamiini saanti. No, tämähän vain varmisti sen, mitä jo laajat verikokeet vuoden 2018 ilmaisivat osaavalle lääkärille. Silloin ei puhuttu mitään metylaatiosta vaan pelkästä B12 puutostilasta, mutta nyt asiat loksahtivat paikalleen myös tältä osalta ja oivalsin, että puutostila ei ollut vain ohimenevää vaan vaatii jatkuvaa huomiota. Eläinkunnan tuotteista saa jonkin verran B12 vitamiinia (ja monia muita B vitamiineja), mutta suun limakalvolta imeytyvä B12 oli kohdallani tarpeen.  

Detoksifikaatio

NAT2 geeni keltaisella tarkoittaa sitä, että tämä maksassa ja suolistossa esiintyvä entsyymi toimii kohtalaisesti.

GSTM1 punaisella. Geenideleetio. Tämä geeni osallistuu maksan toisen vaiheen toimintaan ja on vastuussa erilaisten toksiinien ja hapetusstressin aiheuttamien ja karsinogeenisten tuotteiden poistamisesta. Geenideleetio tarkoittaa sitä, että tämän geenin tuottama entsyymi jää itseltäni puuttumaan kokonaan.

Mitä pitää tehdä?

– Syödä päivittäin ristikukkaisia kasviksia, eli kaalin sukuisia kasviksia. Niistä saa tuon puuttuvan entsyymin, jota maksani ei tuota lainkaan, ja näin myrkkyjen poisto toimii avusteisesti.

– Pitäisi olla erityisen varovainen savujen ja kemikaalien kanssa, sillä näiden toksiinien vaikutus voimistuu kun keho ei pysty niitä kunnolla poistamaan. Se taas altistaa syöpien synnylle. Ei pitäisi myöskään syödä savustettuja ja paistettuja ruokia. Parasta olisi syödä luomuvihanneksia, jolloin ei tulisi syödyksi torjunta-aineiden jämiä.

– Punaisen lihan syönti ei ole suotavaa, ja jos sitä syö, ei tulisi syödä täysin kypsäksi valmistettuna.

– Puhdistavia aineita ovat esim vihreä tee ja kurkuma.

– Hapetusstressitaipumuksen takia on syötävä runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja marjoja (eli antioksidantteja oksidatiivisen stressin vastustamiseen).

– Lisäksi suositellaan pitkäkestoista kevyttä liikuntaa.
– Jos tupakoisi, se pitäisi lopettaa heti.

Tämä oli kyllä kaikista tärkein tieto, mitä geenitestistä sain.

Tulehdustekijät

IL6 punaisella, suurempi alttius hiljaiselle tulehdukselle. Tupakointi lisäisi tätä riskiä entisestään.

IL6R keltaisella, altistaa hiljaiselle tulehdukselle.

TNFA punaisella, suurempi alttius hiljaiselle tulehdukselle ja virusinfektioille.

FADS1 keltaisella, altistaa hiljaiselle tulehdukselle.

Eli mitä pitäisi tehdä?

– Käyttää monityydyttymättömiä rasvahappoja (Omega3 lisää, Omega 6 vähemmän): Oliiviöljy, avokado, pähkinät (ei maapähkinä). Vältettävä tyydyttyneitä rasvoja (eläinrasvat ja margariini) ja rasvaisia leivonnaisia ja uppopaistettuja tuotteita. Kehotetaan tekemään rasvahappotesti. Tämänhän teinkin ja juuri näitä ohjeita sain jo Antioksidanttiklinikan lääkäriltä ennen kuin geenitestiä oli tehtykään.

– Käyttää runsaasti vihanneksia (porkkana, pinaatti, paprika, parsakaali), hedelmiä, marjoja (mustikka, karpalo, lakka, viinimarjat).
– Käyttää resveratrolia, vihreä teetä, kurkumiinia, inkivääriä, sinkkiä ja kannattaa harkita spiruliinaa ja klorellaa.

– Kananmunia, kaaleja, sipulia ja muita rikkipitoisia ruoka-aineita.

– Välttää sokeria ja nopeita hiilihydraatteja.

– Lisäksi varoitetaan rankaasta fyysisestä harjoittelusta, joka lisää tulehdustilaa ja aiheuttaa lihaskudosten vaurioitumista. Vastaavasti pikäkestoinen matalasykkeinen aerobinen liikunta on tulehduksia vaimentavaa. 

Hapetusstresssi

eNOS geeni punaisella merkitsee alttiutta sydän- ja verisuonisairauksille ja hapetusstressille.

SOD2 punaisella tarkoittaa alttiutta hapetusstressille ja lisääntynyttä tarvetta saada antioksidantteja ruuasta. Suurentunut riski sydän- ja verisuonisairauksiin.

Mitä pitäisi tehdä?

– Samat ohjeet rasvahapoista, vihanneksista, marjoista kuin edellisessä kohdassa (myös spirulina ja klorella mainittu).

– Varmistettava E-vitamiinin saanti. Tämä oli taas mielenkiintoisen, sillä lääkäri määräsi minulle jo ennen geenitestiä jättimäärän pitkäkestoisesti.

– Lisäksi suositellaan säännöllistä liikuntaa, erityisesti pitkäkestoista hapettavaa liikuntaa, joka tehostaa sydän- ja verisuoniterveyttä ja lisää antioksidanttien määrää kehossa.

– Tupakansavua ja muita savuja vältettävä.

B AINEENVAIHDUNTA

PPARGC1A punaisella, variaationi hidastaa palautumista ja tervehtymisprosessia tilanteissa, joissa energiantarve on normaalia suurempi. -B3 voi auttaa palautumisessa.

ADRB2 keltaisella, kohtalainen alttius ylipainoon, jos ruokavaliossa on paljon hiilihydraatteja. Tästä ei kyllä ole ollut mitään havaintoa.

MTNR1B punaisella, eli haiman beta-solujen toiminta on normaalia tehottomampaa ja siksi minulla on riski kohonneeseen verensokeritasoon ja diabetekseen.

SLC2A2/GLUT2 punaisella, verensokeritasapainon ylläpito haasteellista.

FTO, keltaisella, ylipainoisilla ja tämän variaation omaavilla riski insuliiniresistenssiin ja diabetekseen erityisesti silloin kun rasvan määrä ravinnossa on suuri.

Mitä pitäisi tehdä?

– Sokeritasapainon ylläpitämiseksi on parasta valita matalaglykeemisen kuorman hiilihydraatteja ja vähentää hiilihydraattimäärää. Sokeripitoisia juomia vältettävä (tähän muuten kuuluvat myös monet tuoremehut, jotka nostavat verensokerin yhtäkkisesti korkealle). Suositellaan tarkistamaan paastosokerin ja pitkän sokerin (HbA1c) taso.

– FTO geenin kohdalla suositellaan taas monityydyttymättömiä öljyjä: Oliiviöljy, avokado, pähkinät, rasvainen kala, camelina- ja pellavansiemenöljy (camelinaa lääkäri jo määräsikin ennen geenitestiäkin), saksanpähkinät. Vähemmän eläinrasvoja.

– Runsaasti erivärisiä kasviksia.

– Ja taas suositellaan pitkäkestoista hapettavaa liikuntaa.

Tämä on mielenkiintoinen kohta siksi, vasta geenitestin tulokset saatuani, tajusin, että äitini molemmilla vanhemmilla oli sokeritauti, toisella ykköstyypin ja toisella kakkostyypin. Ei ollut koskaan käynyt mielessäni, että itselläni olisi tällaiset sokeritaudin riskigeenit. Ehkä hoikkuus on pelastanut.

C TUKI- JA LIIKUNTAELIMET

COL1A1 punaisella tarkoittaa heikompaa kykyä tuottaa kollageenia. Tämä lisää jänne ja nivelsiteiden vammojen riskiä.

– On tärkeää huolehtia perusvoima- sekä kimmoisuusharjoittelusta ja venyttelystä. Keskiraskasta/kuormittavaa liikuntaa.

– Ruuassa oltava runsaasti kollageenia ja C-vitamiinia. Varmistettava magnesiumin ja kalsiumin saanti.

Tämä geenivariaatio näkyy myös ihon vanhanemisena. Ainakin itse olen sitä mieltä, että olen ryppyisempi kuin pitäisi!

VDR punaisella tarkoittaa sitä, että tällä geenivariaation omaavilla on heikompi kyky hyödyntää D-vitamiineija ja kalsiumin imeytyminen on heikompaa. Osteoporoosiriski lisääntynyt varsinkin naisilla menopaussin jälkeen.

– Suositellaan luustoa kuormittavaa liikuntaa, riittävää D-vitamiinilisää (itselläni 100-125mkrg) ja riittävää kalsiumin saantia (apteekin kalsiumkarbonaatti ei ole kovin hyvä imeytymään, parempi käyttää dicalcium malaattia ja tietysti K2 vitamiinia ohjaamaan se luustoon). Jos on kahvinjuoja, suositellaan max 2 kuppia/pv.

RANKL punaisella, eli tutkimusten mukaan tämä geenivariaatio voi johtaa luun tiheyden alenemiseen ja suurentuneeseen riskiin saada osteoporoosi.

– Samat ohjeet kuin edellä, lisäksi kananmunaa, silakkaa/muikkua, lehtikaali, merilevätuotteet, ruusunmarja. Vältettävä tulehdusta aktivoivia ruoka-aineita kuten sokeria ja nopeita hiilihydraatteja sekä huonoja rasvoja.

D RAVINTOTEKIJÄT

MCM6 punaisella tarkoittaa usein huonoa laktoosinsietokykyä.

ACE keltaisella tarkoittaa taipumusta kohonneeseen verenpaineeseen ja nestetasapainon häiriöihin jos suolan käyttö on runsasta. Ilmeisesti kun suolan käyttö on hyvin pientä, tämä ei ole itseeni pätenyt ja verenpaineeni on matala.

E HORMONIAINEENVAIHDUNTA

CYP19A1 keltaisella, todennäköisesti naisilla korkeampaa estrogeenitasoa vaihdevuosien jälkeen ja miehillä vanhemmiten liikaa estrogeeniä suhteessa testosteroniin.

– Ohjeena tärkeimpänä painonhallinta ja hyvä kehonkoostumus ja muutamia muita ohjeita.

DIO2 keltaisella ja toisena alleelina C tarkoittaa sitä, että toinen entsyymikopio ei toimi optimaalisesti ja se altistaa nivelrikolle. DIO2 geeni liittyy kilpirauhashormonin metaboliaan ja se koodaa D2 entsyymiä joka muuntaa T4 tyroksiinin bioaktiiviseksi T3 hormoniksi. Tällä tiedolla on erityinen merkitys silloin, jos kilpirauhasessa on vajaatoimintaa ja siihen määrätään lääkettä. Keho ei pysty muuttamaan lääkettä T4 aktiiviseen muotoon T3, jolloin normilääkityksestä ei saada apua.  

Geenitestin lisäosat

Geenitestiin on saatavana myös lisäosia:

– DNA yliherkkyys

– DNA keliakia

– DNA Rasva- ja sokeriaineenvaihdunta

– DNA APOE, Alzheimerin riski (Kannattaa tehdä ainakin, jos suvussa on Alzheimeria, koska E4 alleelin kantajilla on huomattavasti suurempi riski sairastua. Jos sen tietää, tiettyjä ruokavaliomuutoksia kannattaa tehdä heti, sillä  tämän hetkisen tiedon mukaan tietyt muutokset todennäköisesti pitävät geenin aktivoitumattomana).

ELI MIKSI TESTI KANNATTI TEHDÄ?

Geenivariaatioita ei luokitella ’huonoiksi’ ja ’hyviksi’. Tulos on siksi helppo ottaa neutraalisti. Jokaisella on omanlaisensa variaatiot.

Itselleni oli tärkeää tietää, millaisia riskejä geenini itselleni aiheuttavat, ja millaisilla elintavoilla (lähinnä liikuntatavat) ja ravitsemuksella (ruoka ja ravintolisät) voin pitää kehostani huolta optimaalisesti. Ravitsemuksella ja muilla elämäntavoilla voi merkittävästi vaikuttaa geenivariaatioidensa vaikutuksiin. Tätähän kutsutaan nykyisin biohakkeroinniksi.

Koska tulosten mukana tulevat ohjeet ovat käytännöllisiä, niitä on helppo lähteä noudattamaan. Ohjeita noudattamalla on ainakin tehnyt oman osuutensa terveytensä tukemiseksi. Loppu on sitten Korkeimman kädessä. 😊

Kuva Pixabaystä