Näe menneisyytesi voimavarana

Menneisyytesi on osa sinua. Opi arvostamaan sitä. Näin arvostat myös itseäsi. Sillä missä valossa tarkastelet menneisyyttäsi, on suuri vaikutus hyvinvoinnillesi. Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta sitä, mitä siitä ajattelee voi.

Ikävät kokemukset pysyvät ikävinä, mutta niistäkin voi oppia jotakin. Oppimastaan voi olla hyötyä myöhemmin elämässä ja näin ikävätkin kokemukset voi kääntää voimavarakseen. Lisäksi tapahtumien sisällä voi olla hyvinkin positiivisia asioita, joihin huomio kannattaa kiinnittää. Esim auttoiko tai tukiko joku sinua, miten selvisit kaikesta huolimatta, mitä valoisaa tapahtui kuitenkin aika ajoin…

Menneisyyden voi nähdä hyvinkin eri tavalla riippuen siitä, mitä kertomuksessaan painottaa tai millaisia merkityksiä asioille ja tapahtumille antaa.

Se, että voi katsoa elämäänsä taaksepäin voimavaranäkökulmasta on elämäntaito, jota kannattaa harjoitella.

Naikan-terapia

Naikan-terapia on yksi tapa, joka voi auttaa sinua katsomaan menneisyyttäsi niin, että menneisyys palvelee omaa hyvinvointiasi sen sijaan, että se kuormittaisi sinua. Oma hyvinvointisi heijastuu myös muihin ympärilläsi.

***

Ota hiljaista aikaa itsellesi ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

– Mitä hyvää olen vuosien varrella saanut muilta ihmisiltä?

– Mitä hyvää olen vuosien varrella antanut muille ihmisille?

– Mitä kärsimystä olen vuosien varrella aiheuttanut muille ihmisille?

***

Viimeinen kysymys tulee yllätyksenä, eikö? Länsimainen psykologia kysyisi: Mitä kärsimystä muut ihmiset ovat aiheuttaneet minulle? Siihen ei kannata lähteä vastaamaan. Siitä ei olisi sinulle mitään hyötyä.

***

Jos haluat, voit asettaa kysymykset myös näin:

– Mitä olen saanut henkilöltä/henkilöiltä x?

– Mitä olen antanut henkilölle/henkilöille x?

– Mitä kärsimystä olen aiheuttanut henkilölle/henkilöille x?

***

Naikan-terapia on itsetutkistelumenetelmä, jonka on kehittänyt japanilainen ja buddhalainen liikemies Yoshimoto Ishin (1916-1988).

Tutustuin Naikan-terapiaan Ben Furmanin kirjan kautta. Suosittelen kirjaa: Seitsemän elämäntaitoa – Miten tulla paremmin toimeen itsensä ja muiden kanssa. Kustantaja: Lyhytterapiainstituutti.