“Meille tulee kaikille vähän väliä tarve puuttua toisten ihmisten käyttäytymiseen”. Näin alkaa luku Vaikuta viisaasti muihin ihmisiin Ben Furmanin kirjassa Seitsemän elämäntaitoa – Miten tulla paremmin toimeen itsensä ja muiden kanssa*.
Vanhan populaariviisauden mukaan ei pidä yrittää muuttaa muita, vaan muutos pitää lähteä itsestä. Se on vain puolitotuus.
Lapsia on kasvatettava. Esihenkilöt haluavat vaikuttaa alaistensa työhön. Kolleegat joutuvat antamaan toisilleen palautetta. Kotona puolison kanssa on löydettävä molemmille sopivat tavat toimia. Opettajana on ojennettava oppilasta. Joskus syntyy tarve puuttua aivan tuntemattoman ihmisen tekemisiin.
No, miten toisiin ihmisiin sitten voisi vaikuttaa viisaasti? Moitekäsi ja Toivekäsi
Ben Furman on kumppaneineen kehittänyt menetelmän, jolla he ovat opettaneet tätä taitoa ympäri maailmaa. Törmäsin siihen heti kahden ensimmäisen opiskelupäivän aikana Lyhytterapiainstituutilla vuoden 2019 keväällä. Menetelmää kutsutaan yksinkertaisesti ”käsiksi”. Menetelmässä havainnollistetaan kaksi tapaa antaa palautetta.
Ensimmäinen käsi on nimeltään Moitekäsi. Koikeile ensin Moitekättä. Lähde peukalosta kuvan mukaisesti:

1. Käytä sanoja Aina, Joka kerta ja Taas.
2. Kerro, mitä hän tekee väärin.
3. Selitä mitä kaikkea haittaa siitä on.
4. Esitä hänelle oma ajatuksesi siitä, miksi hän tekee niin.
5. Arvostele häntä siitä, että hän ei ota palautetta kuuleviin korviin.
1 ”Taasko sä nyt oot siellä jääkaapilla!”
2 ”Ja haet jotain naposteltavaa… ja vielä rasvasta, makeaa ja lihottavaa.”
3 ”Etkö sä tajua, että toi tapa just on se, miksi sä et saa painoa putoamaan. Ja sitä paitsi se on tosi ärsyttävää, että me ei pystytä pitään kunnon ruoka-aikoja, koska sä syöt ihan mihin aikaan vaan, mutta et ruoka-aikoina.”
4 ”Ilmeisesti sulla on vaan niin olematon itsekuri. Ja sen lisäksi tarve ärsyttää minua.”
5 “Kuinkahan monta kertaa mä on tästä sua muistuttanu, mutta ei vaan mene perille. Tää palautehan on vaan sun parhaaksi, mutta sä et vaan näytä ymmärtävän sitä.”
Oletko kuullut kenenkään antavan palautetta Moitekäden esittämällä tavalla?
Konfliktihan tällaisesta palautteesta tulee, eikö. Metsä vastaa, niinkuin sinne huudetaan. Palauutteen vastaanottajan puolustus on useimmiten myös hyökkäys: ”Aina sä jaksat jauhaa… Kyllähän sä itekkin… ” Ja mitään muutosta ei tapahdu.
Vaihtoehtoinen tapa antaa palautetta ja pyrkiä muuttamaan toisen ihmisen käyttäytymistä on käyttää Toivekättä.

1. Aloita ottamalla kontakti.
2. Selitä miten toivot hänen toimivan jatkossa toisin (älä nosta esille sitä, mitä hän on mielestäsi tehnyt tähän asti väärin).
3. Auta häntä näkemään, mitä kaikkea hyötyä siitä on hänelle itselleen ja muille, jos hän toimii niin kuin toivot (älä selitä, mitä kaikkea haittaa siitä on, jos hän ei tee niin kuin toivot).
4. Vakuuta hänet siitä, että hän pystyy siihen.
5. Sovi hänen kanssaan, miten toimitaan jatkossa ja anna hänen päättää, miten sinä voit auttaa tai muistuttaa häntä.
1 ”Kuule, voitaisko me jutella yhdestä asiasta, jonka mä koen tosi tärkeeksi? Olikso sulla aikaa nyt vai sovitaanko joku muu aika?”
2 ”Haluaisin esittää sinulle toivomuksen. Olen huomannut, että sinun tekee mieli käydä hakemassa välipaloja jääkaapista ruoka-aikojen ulkopuolella ja sitten et välttämättä ole nälkäinen, kun muut syövät, etkä halua tulla syömään muun perheen kanssa. Toivoisin, että tähän tulisi muutos. Olet kertonut, että yrität pudottaa painoasi. Toivon puolestasi, että onnistut painonpudotustavoitteessasi ja toivoisin myös omalta puoleltani, että me koko perheenä syötäis illallinen yhdessä.”
3 ”Itsellesi välipalojen lopettamisesta olisi varmasti suurin hyöty ja ilo. Paino putoaisi, kunto nousisi ja sairastumisen riskit pienenisivät. Ja ulkonäöstäsikin olet itse usein peilin edessä kommentoinut. Olisi myös tosi kivaa, jos söisimme illallisen yhdessä ja voisimme jutella päivän tapahtumista. Isä laittaa usein illallisen ja tiedän, että hän toivoisi ja ilahtuisi, jos kaikki tulisivat syömään hänen laittamaansa ruokaa.”
4 “Tunnen sinut sen verran hyvin, että tiedän sinun pystyvän tähän aivan varmasti. Muistatko esimerkiksi miten päätit korottaa matikan numeroasi ja onnistuit? Sekin osoitti, että sinussa on valtavasti päättäväisyyttä ja itsekuria.”
5 ”Mitä ajattelet? Onko sinulla jokin ehdotus?” … ”Ok. Tehdäänkö niin, että tästä iltapäivästä lähtien… ” … ”Entä mikä olisi hyvä tapa muistuttaa, jos unohdat tämän suunnitelman?”
Mitä ajattelet? Voisiko palautteen antaminen Toivekäden mukaisesti tuottaa paremman tuloksen? Voisiko vastaanottaja harkita muuttaa käyttäytymistään? Kokeile! Minäkin yritän.
*Kirjan on kustantanut Lyhytterapiainstituutti Oy